Mine oste er min hobby.

Gundestrup Mejeri- og BryghusHan kalder det verdens smukkest beliggende mejeri. I seks år har Jørgen Hoff ejet sin ungdomskærlighed, Gundestrup Mejeri og Bryghus.

Det ligner morgenduggen, der falder tungt over marken i de sydfynske bakker. Men når man nærmer sig, fortæller næsen noget andet. Vi er på rette vej. Inde i skyen ligger Jørgen Hoffs livsværk, Gundestrup Mejeri og Bryghus, og indenfor kører der 500 portioner rygeost i timen ind til pakkedamerne.

I kølerummet ligger etager af runde, gule Svendbooste og venter på at få Jørgens kærlige klap i bagi. Lyden af klappet dør tungt, så hullerne i ostene har endnu ikke fået den pæne ærterunde størrelse, der giver en bedre lyd af levende trommeskind.

Bortset fra nogle år i udlandet, hvor han også studerede mejeri, har Kirkeby-drengen Jørgen Hoff levet sit liv som mejerist i det sydfynske og ønsker sig ikke andet end det, han står lige midt i: At lave de bedste oste og den bedste øl. Det drømte han allerede om, da han som ung mejeri-arbejdsdreng drønede forbi i sine Puch Maxi branderter og råbte:
“Når det der bliver til salg, så køber jeg det!”

I dag leverer han øl, rygeost og gule oste med stærk smag til hele landet i skarp konkurrence med de store på markedet, Arla og Løgismose.
De alt andet end kundevenlige, ensporede bondeveje, der fører til mejeriet, får hver uge 300 kunder forbi det ydmyge sted. Og det er Jørgen, der tager imod bestillingerne og lokker med smagprøver til gæsterne i gårdbutik, hvor han selv betjener 300 besøgende hver torsdag, fredag og lørdag.
Hele livet har Jørgen Hoff drømt og tænkt i opskrifter, og han har opfundet en måde at forgære valle – restproduktet fra osteproduktionen – og lave øl af den.
“Jeg havde længe tænkt: Hvordan kan man udnytte den valle. Man kan jo give det til svin til 3 øre literen. Så tænkte jeg: Nu putter jeg det i en bajer og får 60 kroner literen.”
Det er lykkedes med EU-penge at udvikle to gære til valleøllen, der ovenikøbet har vist sig brugbar til at nedbryde mindre appetitlige ting i biorensningsanlæg.
“Det er jo min hobby. Du ved jo godt, at når andre skal ud og spille en fodboldkamp, så går halvdelen af dagen med det”.

“Jeg går på arbejde. Jeg elsker det her, og min kone kunne aldrig drømme om at spørge, om det nu også er nødvendigt i dag. Lige nu har jeg travlt i weekenden derhjemme med at bygge til, men jeg stikker lige af for at se til mine oste. De udvikler sig jo lynhurtigt. Og det sker også om søndagen.”